ADSENSE1

Ini Rahasianya, DOA MUSTAJAB yang Membuat Anak Rajin Sholat TANPA DIPERINTAH

 

sumber foto : suara muslim

Sahabat, Memiliki anak yang soleh solehah merupakan penyejuk hati untuk ibu dan bapak dan impian semua orang tua. Banyak yang setuju dengan ayat ini namun bagaimanakah cara memiliki anak yang soleh dan solehah. Kami di Khalifah Mail Online faham ada banyak teknik dan ilmu untuk mengajar anak-anak dan diamalkan untuk jadi insan yang soleh dan solehah. Salah satunya adalah doa seperti di bawah ini yang dibagikan oleh Ustaz Iqbal Zain.

TIPS SUPAYA ANAK-ANAK SOLAT DENGAN KESEDARAN TANPA DIPERINTAH-PERINTAH

“Bagaimana membuat anak-anak solat dengan kesedaran mereka sendiri tanpa perlu disuruh dan dimarah?”

Seorang sahabat bercerita: “Aku menceritakan satu kisah yg terjadi padaku”

Anak perempuanku yang berumur 16 tahun, solat baginya adalah hal yang sangat berat .. Pada suatu hari aku berkata kepadanya : “Bangun solat subuh”

Dan aku mengintainya dengan ekor mataku. Aku melihatnya mengambil sajadah, kemudian melemparkannya ke lantai sudut biliknya… Lama kemudian ia keluar.

Aku bertanya kepadanya : “Apakah kamu sudah solat .. ?”

Ia menjawab : “Sudah”

Kemudian aku mencubitnya. Kerana berbohong

Aku benar2 marah padanya, aku denda dia dan aku menakut2kannya akan siksa Allah ..tapi ternyata semua kata2ku itu tidak ada yang menakutkannya…

Suatu hari, seorang sahabatku bercerita suatu kisah…

Suatu ketika ia berkunjung ke rumah seorang saudara dekatnya, ketika datang waktu solat, semua anak2nya langsung bersegera melaksanakan solat tanpa diperintah.

Dia menjawab : “Ada satu doa, sebelum aku menikah aku selalu amalkan
dan sampai saat ini pun aku masih tetap berdoa dengan doa tersebut dalam… Sujudku .. Saat sebelum salam ..Ketika solat witir .. Dan di setiap waktu2 yang mustajab ..”

Demi Allah wahai saudara2ku ..Anakku saat ini telah rajin solat sejak aku berdoa dengan doa itu, anakku itulah yang rajin membangunkan kami dan mengingatkan kami dan adik2nya untuk solat

Alhamdulillah .. Mereka semua selalu menjaga solatnya.

Sampai2 .. neneknya bertandang ke rumah kami, ia tercengang melihat anak perempuanku bangun pagi, kemudian membangunkan kami untuk solat subuh……. jadi doa apa yg di baca…

Doa dari Surah Ibrahim ayat 40

رب اجعلني مقيم الصلاة ِﻭَﻣِﻦ ﺫُﺭِّﻳَّﺘِﻲ ﺭَﺑَّﻨَﺎ ﻭَﺗَﻘَﺒَّﻞْ ﺩُﻋَﺎﺀ

Rabbij’alni muqimassolati wamin zurriyati rabbana wataqobbal du’a e…..

“Ya Robbku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang yg tetap melaksanakan
solat .. Ya Robb kami , perkenankanlah doaku” (QS. Ibrahim : 40 )

Ya saudara-saudaraku semua berdoalah untuk anak kita semua… Sebagaimana kita semua tahu bahwa doa adalah senjata seorang mukmin.

Sahabat medianda terkini bacalah selalu doa ini untuk anak-anakmu, biidznillah mereka akan selalu berada dalam penjagaan dan perlindungan Allah Ta’ala .. Aamiin Allaahumma Aamiin. Jangan hanya dibaca sendiri, sebarkan dan rasakan manfaat kebaikan demi kebaikan. semoga ulasan ini memberi manfaat bagi pembaca…


sumber : infoapaajalengkap.blogspot.com

Belum ada Komentar untuk "Ini Rahasianya, DOA MUSTAJAB yang Membuat Anak Rajin Sholat TANPA DIPERINTAH"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

ADSENSE2

MGID Gadget Pintar

ADSENE3